• Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Общие интересы » Вопрос/ответ » Осложнение ишемического инсульта: ТЭЛА
Осложнение ишемического инсульта: ТЭЛА
   Дата добавления :19.02.2023, 14:03
Сообщение #1


Специалист
Сообщений: 114
Статус: Offline
Репутация : 0



ТЭЛА - это распространенное и опасное состояние, являющееся второй причиной внезапной смерти: большинство пациентов, страдающих от ТЭЛА, умирают в течение первых нескольких часов после инцидента. С точки зрения пат. диагностики, эмболия является острой, если она находится центрально внутри васкулярного лумена или забивает сосуд. Острый эпизод обычно вызывает расширение задействованного сосуда. Эмболия является хронической, если она эксцентрична и соприкасается с стенкой сосуда и уменьшает артериальный диаметр на более чем 50%, и присутствуют признаки реканализации в тромбе. 



При ишемическом инсульте возможно нарушение гемодинамики и изменение кровотока, что может привести к образованию тромбов. Эти тромбы могут перемещаться в кровотоке и попасть в легочную артерию, вызывая ТЭЛА. Риск развития ТЭЛА увеличивается при наличии факторов риска, таких как старость, наличие артериальной гипертензии, диабета, сердечной недостаточности, варикозного расширения вен и длительного иммобилизации. Для диагностики тромбоэмболии используются различные методы, такие как спиральная компьютерная томография, легочная вентиляция-перфузионная сцинтиграфия, магнитно-резонансная ангиография и инвазивная ангиография.

Лечение  может включать в себя тромболизис, антитромботическую терапию и эмболектомию. Однако, в случае острого ишемического инсульта, лечение ТЭЛА может быть ограничено из-за риска кровотечений. В целом, эмболия является серьезным осложнением ишемического инсульта, которое может привести к смертельному исходу. Пациенты с ишемическим инсультом должны быть оценены на наличие факторов риска тромбоэмболии и должны получать эффективную тромбопрофилактику.


--------------------

Перейти в начало страницы
 
   Дата добавления :18.02.2024, 12:56
Сообщение #2


Гуру
Сообщений: 531
Статус: Offline
Репутация : 10

Що таке емболія легеневої артерії ?


Легенева емболія – це захворювання, яке виникає, коли згусток крові закупорює артерії в легенях. Легенева емболія, в медицині відома як тромбоемболія легеневої артерії, відноситься до серцево-судинних захворювань. Згусток зазвичай виникає у вені в області ноги. Однак утворення тромбу може також відбуватися у вені в іншій частині тіла. Таким чином, тромбоз глибоких вен (ТГВ) виникає в результаті утворення тромбу в одній або кількох глибоких венах тіла. Обструкція кровотоку в легенях внаслідок одного або кількох тромбів може бути небезпечною для життя. Однак рання діагностика та швидке лікування легеневої емболії можуть допомогти зменшити ризики, які можуть виникнути в результаті захворювання.

Як виникає тромбоемболія легеневої артерії?
Є три основні причини, чому виникає це захворювання.
  • Перша причина:


Пошкодження частини, яка називається ендотелієм, яка оточує внутрішню поверхню судин,
  • Друга причина: застій крові в судинах, який називається стазом,

  • Третя причина:є підвищена схильність до згортання. Це називається гіперкоагуляцією.


Внаслідок цих трьох причин тромб, який утворюється у венах ніг і стоп, які називаються нижніми кінцівками, а частіше в черевній порожнині, досягає звідти частини серця, яка називається правим шлуночком. через легеневі артерії він потрапляє в легені і викликає емболію.

Згусток, який досягає легенів, блокує численні великі або дрібні судини праворуч або ліворуч, залежно від свого розміру, порушуючи кровообіг у цій частині легені. Чим більші судини закупорені в легені, тим важчі наслідки.

Які причини легеневої емболії?
Походження цього захворювання різноманітне, і основними причинами цієї серйозної проблеми зі здоров’ям є:
  • Пошкодження внутрішньої поверхні судини:

Однією з основних причин тромбоемболії легеневої артерії є пошкодження шару ендотелію, який покриває внутрішню поверхню судин. Це пошкодження прокладає шлях до розвитку емболії.

  • Стаз кровотоку:

Стаз, коли потік крові в судинах сповільнюється або припиняється, є ще однією причиною тромбоемболії легеневої артерії. Це може спровокувати утворення тромбів.

  • Підвищена схильність до коагуляції:

Якщо кров згортається більше, ніж зазвичай, це може збільшити ризик легеневої емболії. Цей стан називається гіперкоагуляцією.
  • Серцево-судинні захворювання:

Серцево-судинні захворювання можуть збільшити ризик утворення тромбів і призвести до тромбоемболії легеневої артерії.
  • Варикозна вена:

У професійних групах, які постійно працюють стоячи, варикозне розширення вен може збільшити ризик утворення тромбів.
  • Препарати:

Деякі ліки можуть підвищити швидкість згортання крові. Такий ефект можуть мати, зокрема, протизаплідні ліки.
  • Гіподинамія:

    Для людей, які прикуті до ліжка або подорожують протягом тривалого часу, нерухомість може призвести до утворення тромбів і емболії.
  • Хірургічні операції:

    Деякі хірургічні процедури, особливо операції на черевній порожнині або ногах, можуть збільшити ризик емболії.
  • Операції з видалення жиру:

    Жирова емболія може виникнути в результаті операцій ліпосакції.
  • Глибоке занурення:

    Дайвери, які пірнають глибоко, піддаються ризику масляної або повітряної емболії, коли швидко піднімаються на поверхню. Така ситуація називається «зиск».
  • Рак:

    Особливо при таких видах раку, як рак легенів, схильність до згортання крові є високою, і ризик тромбоемболії легеневої артерії зростає. Хворі на рак, які отримують хіміотерапію, мають високий ризик утворення тромбів.
  • Генетичні фактори:Генетична схильність може збільшити схильність крові до згортання.

    Наприклад, серед причин тромбоемболії легеневої артерії можуть бути такі генетичні фактори, як дефіцит протеїну С, хвороба Лейдена фактора (V) або дефіцит антитромбіну III.
  • Куріння і надмірна вага: Куріння та надмірна вага також можуть збільшити ризик легеневої емболії.

    Які симптоми легеневої емболії?
    Симптоми емболії легеневої артерії можуть відрізнятися від людини до людини, і тяжкість симптомів може відрізнятися залежно від розміру та розташування тромбу та пошкодження, яке він завдає легеням.

    Однак загальні симптоми, пов’язані з легеневою емболією, можуть включати:
  • Задишка: Раптовий початок або відчуття утрудненого дихання.
  • Біль у грудях: Різкий, раптовий або давить біль у грудях. Він може посилюватися, особливо при глибокому диханні, кашлі або русі.
  • Швидке або нерегулярне серцебиття: Відчуття прискореного або нерегулярного пульсу.
  • Кашель: Кашель із сухим або кров’яним мокротою. Мокрота з кров’ю може виникнути через кровоносні судини, пошкоджені тромбом.
  • Сильний біль у грудях або спині, який раптово виникає під час дихання. Цей симптом може бути ознакою невідкладної ситуації через емболію легеневої артерії.
  • Непритомність або запаморочення: Це може виникнути через порушення кровотоку.
  • Раптове потовиділення: Холодний піт або напади пітливості.
  • Слабкість і втома. Це може виникнути через прискореного дихання і нестачі кисню в організмі.

    Інші симптоми, які можуть виникнути при тромбоемболії легеневої артерії, можуть включати:
  • Біль у нозі або набряк, зазвичай виникає в литці
  • Волога та бліда шкіра (ціаноз)
  • Підвищення температури тіла
  • Надмірна пітливість
  • Швидке або нерегулярне серцебиття

    Крім того, на додаток до вищезгаданих симптомів ви можете відчувати біль, почервоніння та набряк однієї з ніг (зазвичай литки). Це симптоми утворення тромбів у нозі, що називається тромбозом глибоких вен (ТГВ), який є найпоширенішою причиною тромбоемболії легеневої артерії.

    Легенева емболія є небезпечною для життя проблемою здоров’я. Тому при появі таких скарг, як незрозуміла задишка, біль у грудях або кашель із виділенням кров’янистого харкотиння, слід негайно викликати швидку допомогу.

    Які фактори ризику легеневої емболії ?
    Хоча у будь-кого може утворитися тромб, що призведе до тромбоемболії легеневої артерії, деякі фактори підвищують ризик. Фактори ризику тромбоемболії легеневої артерії детально описані нижче.
  • Історія хвороби пацієнта

    Якщо у пацієнта або будь-якого члена сім’ї в минулому був венозний тромб або емболія легеневої артерії, це створює високий ризик нової емболії. Цей стан може бути наслідком спадкових розладів, які схиляють пацієнта до порушень згортання крові. Крім того, деякі захворювання та методи лікування, які виникають у пацієнта, збільшують ризик емболії.

    Деякі з цих факторів:
  • Серцево-судинні захворювання:

    Серцево-судинні захворювання, особливо серцева недостатність, призводять до підвищеного ризику утворення тромбів.
  • Рак:

    Рак підшлункової залози, яєчників і легенів, а також багато видів раку, які поширилися на віддалені частини тіла, підвищують ризик легеневої емболії через підвищення рівня деяких речовин, які беруть участь у згортанні крові.
  • Хіміотерапія:

    Лікування хіміотерапією є ще одним фактором ризику, який підвищує ризик утворення тромбів.
  • Хірургічні операції:

    Хірургічні процедури є однією з основних причин утворення тромбів. З цієї причини пацієнту можна призначати антикоагулянти до та після великих хірургічних втручань.
  • Постільний режим:

    Тривалий постільний режим після операції, інфаркту, перелому ноги, травми або будь-якого серйозного захворювання робить людину більш вразливою до утворення тромбів.

    Коли ноги тривалий час залишаються горизонтальними, венозний кровотік сповільнюється, кров накопичується в ногах і стає схильною до згортання.
  • Тривалі подорожі:

    Сидіння в стиснутому положенні під час тривалих подорожей літаком або автомобілем уповільнює кровообіг у ногах і підвищує ризик утворення тромбів.

    Інші фактори ризику
  • Куріння.

    У деяких людей куріння схиляє до утворення тромбів, особливо в поєднанні з іншими факторами ризику.
  • Надмірна вага:

    Ожиріння підвищує ризик утворення тромбів, особливо у жінок, які палять або мають високий кров'яний тиск.
  • Прийом естрогену:

    Естроген, який використовується в протизаплідних таблетках і замісній гормональній терапії, підвищує ризик тромбоемболії легеневої артерії, особливо у жінок, які палять або страждають ожирінням.
  • Вагітність:

    Тиск дитини на вени навколо матки може уповільнити повернення крові з ніг. Якщо кровотік сповільнюється або кров накопичується у венах ніг, підвищується ймовірність утворення тромбів.

    Як діагностується тромбоемболія легеневої артерії?
    Діагностувати тромбоемболію легеневої артерії не завжди легко. Перераховані вище ознаки можна спостерігати при багатьох захворюваннях. Для диференціальної діагностики цих симптомів використовуються фізикальне обстеження, лабораторні та візуалізаційні методи.
  • Медичний огляд:

    Під час медичного обстеження ваші ноги уважно оглядають, щоб визначити, чи немає набряку, болючості, втрати кольору або підвищення температури. Ці симптоми дуже важливі, оскільки вони є ознаками того, що у вас може бути тромб в одній із вен.
  • Аналізи крові:

    Якщо є підозра на емболію легеневої артерії, спочатку потрібно провести тест на D-димер (продукт розпаду згустку).
    Якщо тест нормальний, емболія легеневої артерії не розглядається. Однак, якщо результат тесту високий, слід провести додаткові тести для підтвердження діагнозу захворювання.
    Аналізи крові також можуть вимірювати кількість кисню та вуглекислого газу у вашій крові. Тромб у кровоносній судині в легенях знизить рівень кисню в крові. Також можуть бути зроблені аналізи крові, щоб визначити, чи є у вас спадкове порушення згортання крові.
  • Рентген грудної клітки:

    Його не проводять для діагностики тромбоемболії легеневої артерії. Це допомагає нам відрізнити його від інших захворювань, які можна сплутати з легеневою емболією.
  • Електрокардіограма (ЕКГ):

    Серед населення це також відоме як рентгенографія серця. Цей тест вимірює електричну активність серця.
  • Ехокардіографія (ECHO):

    УЗД серця. Він показує зміни в серці. Це дає цінну інформацію як для діагностики, так і для регулювання лікування.
  • Доплерографія:

    Він надає інформацію про те, чи є тромб у глибоких венах ніг. Тому що він дуже часто супроводжує тромбоемболію легеневої артерії.
  • КТ ангіографія:

    Це метод комп’ютерної томографії, який виконується шляхом одночасного введення непрозорого матеріалу в руку. Це може бути вирішальним у постановці діагнозу, оскільки показує, чи є тромб у легеневих артеріях.
  • Магнітно-резонансна томографія (МРТ):

    Це сканування використовує радіохвилі та магнітне поле для створення детальних зображень. Це дозволяє безпосередньо візуалізувати тромб у легеневих артеріях.
  • Сцинтиграфія легень:

    Оскільки він містить менше випромінювання, ніж комп’ютерна томографія, його можна віддати перевагу молодим жінкам, вагітним жінкам і пацієнтам із захворюваннями нирок. Його найбільшим недоліком є ​​те, що його неможливо вилучити в екстрених умовах.
  • Ангіографія легень:

    Вважається золотим стандартом тесту, який забезпечує остаточний діагноз при тромбоемболії легеневої артерії. Це інвазивна процедура, яка коштує дорого і вимагає досвіду. З цієї причини на практиці це не є кращим.

    Лікування тромбоемболії легеневої артерії
    Лікування тромбоемболії легеневої артерії спрямоване на запобігання розростання емболії та запобігання утворенню нових тромбів. Щоб запобігти можливим ускладненням, необхідна рання діагностика та лікування. Лікування емболії легеневої артерії може включати прийом ліків, хірургічне втручання та інші процедури.

    Загальні методи лікування можуть включати:
  • Препарати:

    Ліки, що розріджують кров, відомі як антикоагулянти, є найпоширенішим методом лікування легеневої емболії. Крім того, тромболітичні препарати можуть допомогти розчинити тромби. Під час цього лікування може знадобитися уникати раптової та сильної кровотечі. Інакше це може призвести до небезпечних наслідків.
  • Видалення тромбу:

    Тонкий гнучкий катетер вводять у кровоносні судини та направляють у легеневі артерії. Його можна провести за допомогою спеціальних пристроїв для розщеплення тромбу або витягування його з вени.
  • Фільтр нижньої порожнистої вени:

    Це процес розміщення фільтра з катетером у головній вені нижньої порожнистої вени, яка проходить від ніг до серця. Цей фільтр може затримувати тромби та запобігати їх просуванню до легенів.
  • Хірургія:

    У рідкісних випадках для лікування тромбоемболії легеневої артерії може знадобитися хірургічне втручання. За допомогою катетера можна дістатися до кровоносних судин і видалити тромби.

    На що варто звернути увагу тим, хто переніс тромбоемболію легеневої артерії?
    Емболія легеневої артерії – захворювання, яке загрожує життю та має можливість рецидиву.

    Призначені для лікування препарати для розрідження крові слід застосовувати регулярно.
    Оскільки надмірна вага підвищує ризик утворення тромбів, вага не повинна бути надмірною. Захворювання серця і системи згортання необхідно лікувати на ранніх стадіях.
    Здоров’я судин є важливим для запобігання тромбоемболії легеневої артерії. Регулярні фізичні вправи та здорове харчування захищають здоров’я судин.
    Люди, які працюють або подорожують, залишаючись сидячими протягом тривалого періоду часу, повинні пити достатню кількість води, вставати з положення сидячи, ходити і рухати ногами щогодини.

    Методи профілактики тромбоемболії легеневої артерії

  • Якщо ви належите до групи ризику тромбоемболії легеневої артерії, вам може знадобитися використовувати антикоагулянт перед усіма операціями, особливо великими.
  • У госпіталізованих пацієнтів слід застосовувати механічні запобіжні заходи, такі як компресійні панчохи та пневматичні компресійні пристрої.
  • Діяти необхідно якомога раніше після операції. Активні вправи допомагають м'язам повернутися до активності і активізують вени на ногах.
  • Уникайте тривалих подорожей, наскільки це можливо. Якщо потрібно, робіть часті перерви. Під час подорожі пийте багато рідини.
  • Займайтеся якомога частіше і регулярно. Ви можете вибрати такі види спорту, як біг, ходьба, плавання та їзда на велосипеді.
  • Слід кинути палити.



--------------------
Instagram: neurology_dnipro

Перейти в начало страницы
 
Форум » Общие интересы » Вопрос/ответ » Осложнение ишемического инсульта: ТЭЛА
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: